LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere un scut de apărare aeriană fiabil, pentru siguranța a milioane de oameni

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere un scut de apărare aeriană fiabil, pentru siguranța a milioane de oameni

Este a 298-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere din nou partenerilor un scut de apărare fiabil care să ofere protecție cerului de deasupra Ucrainei.

FOTO Profimedia

UPDATE 05:30 În ultimele 24 de ore s-a reluat alimentarea cu energie electrică pentru 6 milioane de persoane

Ucraina a reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică pentru aproape 6 milioane de persoane în ultimele 24 de ore, după noi bombardamente ruse care au vizat infrastructura energetică din ţară, a anunţat sâmbătă seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

''Munca de reparaţii continuă fără pauză după atacul terorist de ieri'', a spus Zelenski într-un mesaj video.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a afirmat vineri că Ucraina are nevoie de mii de generatoare electrice puternice pentru a trece peste perioada de iarnă.

Începând din octombrie, Ucraina s-a confruntat cu tot mai multe pene de curent din cauza atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii sale energetice, fiind afectate milioane de civili ucraineni.

Operatorul ucrainean Ukrenergo a estimat după cele mai recente lovituri aeriene ruse că timpul de reparare va fi mai lung decât după atacurile precedente şi că va dura mai mult până la reluarea alimentării cu energie electrică.

Rusia a declanşat în 24 februarie o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

UPDATE 04:00 Un expert de la Kiev avertizează despre catastrofa ecologică creată de muniția explodată în război

Un expert avertizează că deși războiul ar putea să se încheie mâine, vor continua să moară oameni din cauza poluării mediului ambiant, iar unele zone nu vor mai fi locuibile. Specialistul avertizează și asupra pericolului ecologic care ar putea afecta celelalte țări europene. El își declară îngrijorarea legat de prelungirea războului care va aprofunda și mai mult criza mediului, relatează Libertatea .

„Nu sunt de acord cu Ministerul Ecologiei al Ucrainei, care raportează doar despre incendiile de la benzinării sau rafinării în perioada războiului. Este, desigur, o problemă, însă cea mai mare problemă este creată de poluarea chimică a mediului în urma exploziei bombelor, muniției, rachetelor etc. Nu mai vorbesc de pădurile care au ars și care nu vor mai fi restabilite niciodată, chiar dacă proiectul de refacere a Ucrainei va fi unul de mare succes”, menționează Oleksii Vasiliuk.

UPDATE 02:00 Zelenski cere un scut de apărare aeriană fiabil, pentru siguranța a milioane de oameni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere din nou partenerilor un scut de apărare fiabil care să ofere protecție cerului de deasupra Ucrainei.

"Voi aminti constant... Dragi parteneri! Găsiţi o oportunitate de a oferi Ucrainei o protecţie fiabilă a cerului, un scut fiabil de apărare aeriană. O puteţi face. Puteţi oferi protecţie poporului nostru – protecţie sută la sută împotriva acestor atacuri teroriste ruseşti.

Când se întâmplă acest lucru, principala formă de teroare rusă – teroarea rachetelor – va deveni pur şi simplu imposibilă. Şi asta va însemna siguranţă pentru ucraineni, siguranţă pentru milioane de oameni şi o realiniere strategică a întregii situaţii militare. Cu cât Rusia are mai puţine oportunităţi de teroare, cu atât vom avea mai multe oportunităţi de a restabili şi de a garanta pacea", a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 Rusia califică drept 'cenzură politică' suspendarea a şase posturi TV din Republica Moldova

Rusia a denunţat sâmbătă decizia luată în ajun de Republica Moldova de a suspenda licenţa de emisie a şase posturi de televiziune, măsură pe care Moscova a calificat-o drept ''cenzură politică'', relatează Reuters.

''Considerăm că această interdicţie este un act fără precedent de cenzură politică, un abuz asupra principiului pluralismului media şi o încălcare flagrantă a dreptului la liber acces la informaţie la care conducerea politică a Republicii Moldova îşi declară periodic adeziunea'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, potrivit Agerpres.

''În lumina consecinţelor fără precedent a implementării acestei interdicţii pentru partea rusofonă a populaţiei ţării, calificăm aceasta drept o încălcare cinică a drepturilor minorităţilor naţionale'', a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.

Şase posturi de televiziune din Republica Moldova îşi vor suspenda activitatea pe durata stării de urgenţă, conform unei decizii aprobate vineri în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidate de premierul moldovean Natalia Gavriliţa. Posturile vizate de această decizie sunt Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova şi TV6.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”